Gluten ve kuru cilt arasında bir bağlantı var mı?
Araştırmacılara ve sağlık kuruluşlarına göre var.
Ek olarak, glüten duyarlılığı veya intoleransı kaşıntı, kızarıklık ve dermatit gibi diğer cilt sorunlarına neden olabilir.
Gluten ve kuru cilt arasındaki ilişki nedir?
Bilim adamları, çölyak hastalığı gibi bağırsak hastalıklarının cilt semptomlarına neden olmasının yaygın olduğunu söylüyor.
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glüteni yemeye aşırı tepki gösterdiği bir otoimmün hastalıktır.
Çölyak hastalığı olan kişiler glüten tükettiğinde, ince bağırsakta bir bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, glüten tehlikeli bir istilacıymış gibi tepki verir ve iltihaba neden olur. Zamanla, bu reaksiyon ince bağırsağın astarına zarar verebilir ve bu da ince bağırsağın besinlerden besinleri ne kadar iyi emdiğini etkileyebilir.
Mayo Clinic’e göre, çölyak hastalığı olan kişiler aşağıdaki gibi semptomları fark edebilir:
- Anemi
- kemik yoğunluğu kaybı
- Kaşıntılı döküntü
- ağız ülserleri
- Baş ağrısı ve yorgunluk
- Ayaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma
- Eklem ağrısı
Ek araştırmalar, çölyak hastalığının ve hatta glüten duyarlılığının sedef hastalığı ve egzama gibi diğer cilt durumlarıyla da bağlantılı olabileceğini göstermektedir.
Gluten kabarcıklı döküntülere neden olduğunda
Çölyak hastalığı ile ilişkili en iyi bilinen cilt sorunu, dermatitis herpetiformis (DH) adı verilen bir durumdur.
Bu kronik, çok kaşıntılı bir döküntüdür. Dirseklerde, dizlerde, kalçalarda, sırtta veya kafa derisinde görünme eğilimindedir. Bazı insanlar lezyonlar oluşmadan önce bir yanma hissi yaşarlar.
DH, ciltte immünoglobulin A (IgA) birikintilerinden kaynaklanır. Bunlar, bağışıklık sisteminin yabancı istilacılarla savaşmak için kullandığı proteinler veya antikorlardır. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten tükettiğinde, bağışıklık sistemi onunla savaşmak için bu antikorları üretir.
Bu antikorlar, sırayla, ince bağırsağın iç yüzeyine zarar veren iltihaplanma oluşturur. Ayrıca ciltte sivilce benzeri lezyonlara da yol açabilirler.
Büyük bir popülasyon çalışmasında araştırmacılar, çölyak hastalığı olan hastaların genel popülasyona göre kurdeşen geliştirme olasılığının 1,5 kat ve kronik ürtiker geliştirme olasılığının yaklaşık iki kat daha fazla olduğunu bulmuşlardır.
Çölyak hastalığı, sedef hastalığı ve egzama
Çalışmalar ayrıca çölyak hastalığı, sedef hastalığı ve egzama arasında bir ilişki bulmuştur.
Bir meta-analizde, bilim adamları sedef hastalığı olan hastaların sedef hastalığı olmayanlara göre çölyak hastalığına yakalanma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu keşfettiler. Diğer kanıtlar, sedef hastalığı olan kişilerin glütene karşı antikorlara sahip olma ihtimalinin 2,5 kat daha fazla olduğunu gösterdi.
Birkaç çalışma, iki koşulun ortak genetik ve inflamatuar yolları paylaştığını göstermektedir.
İlginç bir şekilde, bazı küçük klinik deneyler, glütensiz bir diyetin sedef hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Diğer çalışmalar, glüten ve atopik dermatit (AD) veya egzama ile ilgili sağlık sorunları arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. 2014 yılında bilim adamları, çölyak hastası çocuklar arasında Alzheimer hastalığının yaygın olduğunu bildirdi. Önceki bir çalışma, Alzheimer hastalığının çölyak hastalığı olan hastalarda üç kat daha sık olduğunu göstermiştir.
Gluten ve kuru cilt: gluten hassasiyeti
Bazı insanlar çölyak hastalığı olmasa bile glütene karşı hassastır.
Çölyak hastalığı ile çölyak dışı glüten duyarlılığı arasındaki fark, çölyak hastalığı olan kişilerin glüten yediklerinde bağırsak hasarı yaşamalarıdır.
Çölyak olmayan glüten duyarlılığı veya intoleransı olan kişilerde, çölyak hastalığı olan kişilerde bulunan bağırsak hasarı veya antikorları yoktur.
Bununla birlikte, glüten içeren yiyecekleri yedikten sonra semptomları fark edebilirler. Bunlar şunları içerebilir:
- şişkinlik ve gaz
- bitkinlik
- mide bulantısı
- İshal ve/veya kabızlık
- Baş ağrısı
- bilinç kararması
- Eklem ağrısı
- Ruh hali
Ayrıca glüten yemenin cilt problemlerini şiddetlendirdiğini görebilirler.
Benim gibi glüten duyarlılığı olan birçok insan çok kuru bir cilde sahiptir ve ciltlerinin pullu olduğunu ve bazen kızarıklık, akne ve egzama lekelerine dönüştüğünü bildirir.
2021 tarihli bir incelemeye göre, çölyaksız glüten duyarlılığı veya intoleransı sedef hastalığı, atopik dermatit (Egzama) ve vitiligo (ciltte beyazlaşma) ile ilişkili olabilir.
Gluten ve kuru cilt: Diyetinizi değiştirmenize yardımcı olur mu?
2015 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, çölyaksız glüten duyarlılığı (NCGS) teşhisi konan ve aynı zamanda deri lezyonları olan katılımcıların glütensiz bir diyet uyguladıktan sonra iyileştiğini bulmuşlardır.
2018 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, NCGS’li kişilerin yaygın olarak dermatit, kızarıklık ve egzama yaşadıklarını da belirtti. Bazılarında sedef hastalığına benzeyen pullu lezyonlar vardı. Tüm hastalarda glutensiz diyet lezyonların 1 ay içinde kaybolmasıyla sonuçlandı.
Bu araştırmalar kesin değildir. Başka bir deyişle, glütensiz bir diyetin glüten yemekle ilgili olabilecek herhangi bir cilt sorununu çözüp çözemeyeceğini kesin olarak bilmiyoruz. Ancak bazı insanlarda ortaya çıkabileceğine dair kanıtlar var.
Glüten ve kuru cilt: Denenecek adımlar
Her gün sindirim sistemi ve cildin ne kadar yakından bağlantılı olduğu hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Her ikisi de, diyet faktörleri tarafından uyarıldığında aşırı tepki gösterebilen bağışıklık hücreleri içerir. (Cildinizin bağışıklık sistemi hakkında daha fazlasını buradan okuyun!)
Çölyak hastalığınız olduğunu veya glüten intoleransınız olduğunu biliyorsanız ve kuruluk, egzama, sedef hastalığı, kurdeşen veya diğer sorunlar gibi cilt sorunlarından muzdaripseniz, glütensiz bir diyetin size yardımcı olup olmayacağını merak ediyor olabilirsiniz.
Yapabileceğin tek şey denemek. Bununla birlikte, glütensiz bir diyeti takip etmenin zor olabileceğini unutmayın. Yalnızca çölyak hastalığınız olduğunu biliyorsanız veya NCGS teşhisi konduysa bu seçeneği tercih etmeniz en iyisidir. Aksi takdirde, glüten içeren gıdaların alımını azaltmak en iyisi olabilir. (Burada glüten içeren yiyeceklerin bir listesini bulun.)
Doktorumun tavsiyesi üzerine glütensiz beslenmeye geçtim ve gerçekten daha iyi hissetmeme yardımcı oldu.
Glüteni tamamen ortadan kaldırmaya karar verirseniz, ticari olarak üretilen glütensiz yiyeceklere dikkat edin. Birçoğu aşırı yağ veya şeker içerir, bu nedenle her zaman içerik etiketlerinizi okuyun.
Ardından, iltihaplanmaya karşı savunmasını artırmaya yardımcı olmak için cildinize uygun şekilde baktığınızdan emin olun. CV Skinlabs ürünlerimizi öneriyoruz. Tüm ürünlerimiz glütensizdir ve enflamasyonu yumuşatmaya ve cildi yatıştırırken dış tabakayı oluşturarak sorunlara karşı daha dirençli olmasını sağlayan bileşenler içerir. Ayrıca, nemlendirici ve iyileştirici bileşenler, egzama, sedef hastalığı, pullanma, kaşıntı, kızarıklık ve diğer ilgili cilt sorunlarının semptomlarını azaltırken cildi esnek tutar.
Gluten ile ilgili cilt problemlerini fark ettiniz mi?
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘931099637456115 ‘, {});fbq(‘track’, ‘PageView’, {});