Sonsuza kadar kozmetikte kimyasallar?
Bu iyi görünmüyor.
Ne yazık ki bilim adamları, dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, test ettikleri kozmetik ürünlerin çoğunda bu potansiyel olarak tehlikeli toksinleri buldular. Çevre Bilimi ve Teknoloji Mektupları.
Burada neler oluyor ve tehlikede olmadığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?
Forever Kimyasalları nedir?
Forever kimyasalları olarak adlandırılan kimyasallar, ürünleri yağ geçirmez, su geçirmez, yapışmaz ve leke tutmaz yapmak için kullanılan bir kimyasal sınıfıdır. Üreticiler bunları yapışmaz pişirme kapları (Teflon), yangın söndürme köpüğü, halılar, leke tutmaz ve su geçirmez giysiler, tıbbi ekipman, gıda ambalajları (pizza kutuları ve gıda ambalajları) ve daha fazlası gibi şeylere ekler.
Bu kimyasallar, çevrede kalıcı olmaları ve bozulmadan binlerce yıl dayanabilmeleri nedeniyle “sonsuza kadar kimyasallar” olarak adlandırılmıştır. Ayrıca insan vücudunda kalabilir ve çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
Bu poliflorlu alkil maddeler (PFAS) sınıfı, 4.700’den fazla bireysel insan yapımı kimyasal içerir. 1999’dan beri ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 12 yaş ve üstü katılımcılardan alınan serum örneklerinde en az 12 PFAS ölçmüştür. Bilim adamları, test edilen insanların neredeyse tamamının kanında bunlardan dördünü buldular, bu da maruz kalmanın ABD popülasyonunda yaygın olduğunu gösteriyor.
PFAS’lardan dördü çoğu insanda bulunur:
- PFOS (perflorooktan sülfonik asit)
- PFOA (perflorooktanoik asit)
- PFHxS (perfloroheksan sülfonik asit)
- PFNA (perfloriyonik asit)
İnsanlarda yapılan araştırmalar, yüksek PFAS düzeylerinin aşağıdaki sağlık sorunlarının riskini artırabileceğini göstermektedir:
- Artan kolesterol seviyeleri
- Hamile kadınlarda düşük doğurganlık veya yüksek tansiyon gibi üreme etkileri
- Böbrek, prostat veya testis kanseri riskinde artış
- Bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin azalması
- Hormonlarla etkileşim
İnsanlar sonsuza kadar kimyasallara nasıl maruz kalır?
“Ama yapışmaz pişirme kapları kullanmıyorum, bu yüzden sonsuza kadar kimyasallara maruz kalmayacağım, değil mi?” diye düşünebilirsiniz.
Maalesef hayır. İnsanların bu toksinlere maruz kalmasının birkaç yolu vardır.
İnsanlar PFAS’a nasıl maruz kalır?
- PFAS ile kirlenmiş içme suyu
- Yangınla mücadele veya kimyasal üretim ve işleme gibi mesleklerde çalışmak
- Balık da dahil olmak üzere PFAS içerebilecek belirli yiyecekleri yiyin
- Kirlenmiş kir veya tozun yutulması
- PFAS içeren havayı soluyun
- PFAS ile yapılmış veya PFAS içeren malzemelerle paketlenmiş ürünlerin kullanımı
Ne yazık ki, Ulusal Kaynakları Savunma Konseyi’ne (NRDC) göre, PFAS’tan kaçınmak neredeyse imkansızdır. “Evlerimizde, ofislerimizde, süpermarketlerimizde – hemen hemen her yerde bulunurlar.”
Bununla birlikte, Clear Water Fund, alışveriş yapanların PFAS’tan kaçınmaları için yararlı bir kılavuz sunar; bu, kaçınılması gereken ürünlere yönelik önerilerin yanı sıra maruziyetinizi azaltmak için daha fazla yol belirlemenize yardımcı olabilecek uygulamalar içerir.
Şaşırtıcı bir şekilde çoğumuz için “kişisel bakım ürünleri” Clear Water Fund’ın kaçınılması gereken ürünler listesinde yer alıyor. Spesifik olarak, içindekiler listesinde “perfleur” geçen ürünlere ve özellikle ruj, rimel ve fondöten gibi uzun süre kalıcı veya su geçirmez olarak tanımlanan ürünlere dikkat edin.
Kozmetiklerde sonsuza kadar kimyasallar var mı?
Üreticiler, dayanıklılıklarını ve su geçirmezliklerini artırmak için kozmetiklere PFAS ekleyebilir. Bazen PFAS kontaminasyonu da meydana gelebilir ve bir miktar PFAS kalıntı olabilir, bu da onun bir bileşen içindeki bir bileşen olduğu anlamına gelir.
Notre Dame Üniversitesi’nden ve diğer üniversitelerden bilim adamları, Green Science Policy Institute ile işbirliği içinde test ettikleri kozmetik ürünlerin çoğunda PFAS buldular.
Potansiyel sağlık risklerini değerlendirmek için Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 231 kozmetik ürün satın aldılar ve ardından partikül kaynaklı gama ışını emisyon spektroskopisi kullanarak bunları PFAS’ın varlığı açısından kontrol ettiler.
Test edilen sekiz kategoriden fondöten, maskara ve dudak ürünleri en yüksek oranda PFAS içeren ürünlere sahipti. Daha da kötüsü, PFAS içerdiği onaylanan bu ürünlerin çoğunun etiketinde PFAS listelenmemektedir.
Diğer birkaç çalışma da benzer sonuçlar bulmuştur. 2022’de bilim insanları başka bir deneyin sonuçlarını yayınlıyor. 38 kozmetik ve kişisel bakım ürününü test ettiler ve bir PFAS grubu olan perflorlu karboksilatlara (PFCA’lar) hidrolize oldukları bilinen polifloroalkil fosfatların (PAP’ler) “baskın ve yaygın” bir varlığını buldular.
Daha önce kanalizasyonda ölçülenler ve yangın söndürme köpüğü ile ilişkili olanlar (havaalanlarında ve askeri üslerde gazla çalışan yangınları söndürmek için kullanılır) dahil olmak üzere başka PFAS’lar da buldular.
Araştırmacılar, “Genel olarak, bu veriler, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin son derece yüksek seviyelerde çok çeşitli PFAS içerebileceğini ve insan ve çevre maruziyetine yol açabileceğini vurgulamaktadır” diye yazıyor araştırmacılar.
Bu kimyasalları cilt yoluyla emebilirsiniz. Hatta yiyebilirsin. Berkeley’deki California Üniversitesi’nde yeşil bilim politikasının kurucusu ve yönetici direktörü olan PhD Arlene Bloom’a göre, ruj kullanıcıları yaşamları boyunca birkaç pound ruj yiyebilirler.
Bu toksinler, kanalizasyona yıkandıktan sonra içme suyumuza girebilirler.
Forever Chemicals in Cosmetics: Tüketiciler daha iyisini hak ediyor
Kozmetikte PFAS farkındalığı arttıkça tüketiciler daha iyisini talep ediyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre, 2019 ile 2020 yılları arasında üreticilerin kozmetikte bileşen olarak kullandığı yaklaşık 21 PFAS vardı.
Bu türlerden on beşi o dönemde genel kullanıma girdi ki bu iyiye işaret. En az bir PFAS içeren ürün sayısı da 506’dan 235’e düştü.
Bununla birlikte, üreticilerin ve distribütörlerin raporlama sistemi olan FDA’nın Gönüllü Kozmetik Kayıt Programına (VCRP) ürünlerin kaydedilmesi ve listelenmesi isteğe bağlıdır. Bu nedenle, gerçek sayıların bildirilenlerden daha yüksek olması muhtemeldir.
Bununla birlikte, eğilim, kişisel bakım ürünlerinde ve kozmetik ürünlerinde potansiyel olarak toksik bileşenler kullanmaktan uzaklaşmaktır. 2021’de Kongre, kozmetikte kasıtlı olarak eklenen PFAS’ın kullanımını yasaklayan “Kozmetikte PFAS Kullanımı Yasağı Yasasını” çıkardı.
Şimdiye kadar, tasarı belirsizliğini koruyor, ancak bazı eyaletler meseleleri kendi ellerine alıyor. Yarım düzineden fazla eyalette kimyasalları sonsuza dek kısıtlayan yasa ve yönetmelikler, ülkenin Maine’deki tüm ürünlerde PFAS’a yönelik ilk yasağı için bir zaman çizelgesinin başlaması da dahil olmak üzere 2023’te yürürlüğe girecek.
Kozmetiklerdeki kimyasallardan sonsuza kadar nasıl kaçınılır?
Su geçirmez maskarayı ara sıra takmanın size zarar vermesi pek olası değildir. Endişe, PFAS içeren bir ürünü her gün tekrar tekrar kullandığımız zamandır. Sağlığımızı korumak için kaçınmamız gereken şey budur.
Kozmetiklerdeki kimyasallara maruz kalmanızı kalıcı olarak azaltmak için atabileceğiniz adımlar şunlardır:
- Su geçirmez veya su geçirmez ürünlerden kaçının. Bunları kullanıyorsanız, yalnızca ara sıra kullanın.
- Siz çevrimiçi alışveriş yaparken kozmetik içeriklerini otomatik olarak tarayan ücretsiz bir mobil uygulama ve tarayıcı eklentisi olan Clearya’yı indirin. Ödeme sırasında, PFAS gibi güvenli olmayan içerikleri size bildirir.
- Hangi toksinleri içerebileceklerini görmek için ürünlerinizi Çevresel Çalışma Grubunun (EWG’nin) Cilt Derinlemesine Kılavuzuna göre kontrol edin.
- Green Science Policy Institute’un PFAS içermeyen ürünler listesine göz atın.
- Cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinizi yalnızca güvenli, toksik olmayan içerikler kullanan bilinçli markalardan satın alın. CV Skinlabs böyle bir markadır!
- Unutmayın, “doğal” her zaman “güvenli” değildir. Korku tellallığına kanmayın – sadece akıllıca alışveriş yapın.
- Kişisel bakım bölümünde alışveriş yaparken “temiz güzellik” markalarını arayın, ardından ürünlerinizi EWG’nin Derinlemesine Cilt kılavuzuna göre iki kez kontrol edin.
Kozmetik ürünlerinizde PFAS’tan kaçınmaya mı çalışıyorsunuz?
Öne çıkan görsel, Pexels’ten Sam Lion tarafından sağlanmıştır.
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘931099637456115 ‘, {});fbq(‘track’, ‘PageView’, {});